brda

 

Pravljična pokrajina ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom

 

GORIŠKA BRDA

MED ALPAMI IN JADRANOM

Mehki griči Brd na severozahodu Slovenije so posejani z romantičnimi vasicami, zelenimi vinogradi, oljčnimi drevesi in sadovnjaki. Na vsakem koraku so gostoljubne vinske kleti in turistične kmetije. Energija sonca in ljubezni ustvarjata vino, sladke sadeže, med in oljčno olje. Brici so ponosni ljudje, močno navezani na zemljo in tradicijo. Svojih gostov se že ob prvem obisku razveselijo kot dobrih prijateljev.

Recepti prisrčnih briških babic so še vedno božanske zapovedi za tamkajšnjo kulinariko, a so pogosto začinjeni z iznajdljivostjo in sodobnim svetovljanskim pridihom. Kjerkoli v Brdih se ustavite, povsod diši, kot lahko diši samo tam, kjer se mešata svežina Alp in toplina Mediterana.

dogodki v brdih

PRAZNIK ČEŠENJ

Praznik češenj v juniju je turistično najodmevnejša prireditev v Brdih. Takrat si Brda nadenejo svoj okrogel, rdečeličen obraz. Rdeče in hrustljave briške češnje so oboževali že na cesarskem Dunaju. Prazniku češenj vedno sledi tradicionalna briška povorka.

BRDA IN VINO

Brda in vino v aprilu je tradicionalni festival vina in kulinarike. Ne zamudite gurmanskega doživetja z degustacijami vrhunske kapljice briških vinarjev.

DNEVI REBULE IN OLJČNEGA OLJA

Dnevi rebule in oljčnega olja so tradicionalna prireditev, ki na okušanje odlične avtohtone sorte vina in gastronomskih zakladov Brd privabi veliko obiskovalcev.

MARTINOVANJE

Martinovanje v novembru je praznik mladega vina, ki povezuje vinarje z ljubitelji žlahtne kapljice in jesenskih dobrot. V Brdih poteka eno največjih martinovanj v Sloveniji, ki ga Brici pripravljajo s posebno strastjo.

počitnice v brdih

pokrajina

Spoznajte Brda s pisanimi občutki in zeleno miselnostjo!

Dežela opojnih trenutkov v vseh letnih časih vabi na aktivne počitnice v pohodniških čevljih ali na kolesu.

Ko pohodniki na transverzali Alpe Adria Trail prispejo v Brda, jim ob valovitih razgledih zaigra srce. Še posebej spomladi, ko je pokrajina vsa prekrita z belimi in rožnatimi cvetovi. Med vinogradi, sadovnjaki in nasadi oljk se vije osem prav posebnih pohodnih poti. Vse nosijo imena po starih sortah briških češenj.

Zanimiva je tudi Gradnikova učna pot, poimenovana po slavnem poetu, ki je življenje v Brdih videl kot »z neba padajoče zvezde«. Skozi Brda teče Pot miru od Alp do Jadrana, ki je danes polna upanja in opomnikov iz časa 1. sv. vojne. S kolesom se je po razgibani pokrajini moč zapeljati po devetih trasah. V Brdih so jih poimenovali po sočnih in sladkih briških sadežih, ki kolesarje mamijo med poganjanjem pedalov. Za največje hedoniste po duši, ki ne želijo preveč sopihati med griči, pa imamo v Konvinu še eno ekomobilno rešitev – kolesa na električni pogon.

vasice in gradovi

Ste že slišali za kakšno žlahtno štorijo v Brdih? Polno jih je! Dežela sadežev in sonca se je kalila v srčiki slovanskega, romanskega in germanskega sveta, zato ima dramatično zgodovino. Ker so gospoda in plemstvo od nekdaj radi prihajali na oddih in druženje v Brda, je sredi zelenih gričev zraslo nekaj velikih biserov slovenske kulturne dediščine.

Iz vseh smeri je dobro viden grad Dobrovo s čudovitim renesančnim poslopjem.

Vila Vipolže je najlepša renesančna vila v Sloveniji, ki je pravkar zasijala v popolnoma prenovljeni podobi in ima najsodobnejše središče za kulturni, poslovni in izobraževalni turizem.

Utrjena srednjeveška vasica Šmartno v geografsko srce Brd privablja mnoge navdušene obiskovalce, saj je tako romantična in slikovita, da velja za enega najlepših kulturnih spomenikov v Sloveniji. Z obzidja se odpira razgled na valovito pokrajino in vrh Sabotin, od koder je v jasnem vremenu v enem pogledu mogoče hkrati občudovati najvišje slovenske gore nad smaragdno dolino Soče in Jadransko morje.

*Vsebina strani je povzeta iz vsebin na spletni strani Turistično informacijskega centra Brda.